Veelgestelde vragen

Vereniging Zee-Risico 1967

Veelgestelde vragen

Worden medische kosten in eigen woonland vergoed?

Medische kosten in eigen woonland worden vergoed indien deze het gevolg van een ongeval aan boord.

Wanneer begint de uitkering?

De uitkering start vanaf het moment dat de werknemer van boord gaat. Ziekteperiodes aan boord tot afmonstering zijn voor rekening van de werkgever.

Wanneer ontstaat het recht op een overlijdensuitkering?

Het overlijden n.a.v. ongeval aan boord. Bij overlijden n.a.v. ziekte/natuurlijke dood en suïcide is er geen recht op uitkering.

Praktijkvoorbeelden:

 

Ziekengelduitkering

Een kapitein met de Oekraïense nationaliteit is met hoge koorts in de haven Antwerpen van boord gegaan. Door zijn ziekte heeft hij enkele dagen in het ziekenhuis in Antwerpen moeten verblijven waarna hij verder mocht uitzieken in zijn thuisland Oekraïne. Na 30 dagen ziekte is hij weer aan boord gegaan. De Nederlandse reder heeft voor deze werknemer op grond van de verplichte regeling in totaal €2.376,89 voor 30 dagen aan ziekengelduitkering ontvangen, op basis van 80% van zijn loon.

Overlijdensuitkering

Een Indonesische engineer is aan boord van een schip onder Nederlandse vlag levenloos aangetroffen in de boegschroefinstallatiekamer als gevolg van een koolmonoxidevergiftiging. Deze zeevarende was getrouwd en had 2 minderjarige kinderen. Zijn vaste basisgage bedroeg €3.575,00 per maand. In totaal is er €77.220,00 aan overlijdensuitkering betaald. Dit bedrag is berekend op basis van de volgende vaste formule: (jaarsalaris x 3 jaar x 30% = €38.610,00 voor de echtgenote) + (jaarsalaris x 3 jaar x 15% = €19.305,00 per kind).

Vergoeding medische kosten thuisland

Een zeevarende Filipijn is in Uruguay met een kniefractuur als gevolg van een ongeval van boord gegaan. In het ziekenhuis in Montevideo is hij onderzocht en behandeld. Vervolgens is hij naar zijn thuisland de Filipijnen gevlogen om zich aldaar verder te laten behandelen. De Nederlandse reder heeft voor de medische kosten in zijn thuisland €7.489,38 aan declaraties ingediend, die door ZR67 zijn vergoed. Tevens heeft de reder voor deze werknemer ziekengelduitkering van ZR67 ontvangen. Voor de ziekenhuiskosten in Uruguay bestaat er vanuit de verplichte regeling geen aanspraak op een vergoeding. Kosten, niet gemaakt in het thuisland zijn voor rekening van de reder.