Zorg in buitenland

AZVZ

Zorg uit basisverzekering

Als u zorg nodig heeft buiten Nederland of uw woonland en u bent met verlof of vakantie, dan wordt het volgende vergoed vanuit de basisverzekering:

  • de kosten zoals de inwoners van dat land die kosten van hun eigen verzekering terugkrijgen;
  • de kosten zoals wij die met een buitenlandse zorgverlener hebben afgesproken;
  • volledige vergoeding als u van tevoren toestemming van ons heeft gekregen om u in dat andere land te laten behandelen;
  • een vergoeding bij spoedeisende zorg van 100% van het wettelijk vastgestelde Nederlandse tarief.

Kijk voor precieze informatie in onze polisvoorwaarden 2024.

Zorg uit aanvullende verzekering

Als u ook een aanvullende verzekering heeft, heeft u een hogere dekking in het buitenland. Samen met de basisverzekering wordt dan maximaal 200% van het wettelijk vastgestelde Nederlandse tarief vergoed.

In het buitenland voor werk

Bent u als zeevarende in het buitenland voor beroepswerkzaamheden? Dan komen de kosten van zorg voor rekening van de rederij en vergoedt AZVZ niets.

Verzekeringsbewijs mee

De voorkant van de verzekeringspas met het logo van AZVZ is geldig in Nederland. De achterkant is de European Health Insurance Card (EHIC), Deze is tijdens uw vakantie geldig in:

  • AustraliĆ«
  • Zwitserland
  • Alle EER-landen (BelgiĆ«, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Groot BrittanniĆ«, Hongarije, Ierland, ItaliĆ«, KroatiĆ«, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Noord Ierland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, RoemeniĆ«, SloveniĆ«, Slowakije, Spanje, TsjechiĆ«, IJsland, Zweden).

 

Extra verzekeringsbewijs nodig

Gaat u buiten deze landen op vakantie? Neem dan vooraf contact met ons op. Dan kunnen wij nagaan of u een extra verzekeringsbewijs nodig heeft. Heeft u tijdelijk geen verzekeringspas? Dan kunt u uw polisblad gebruiken als bewijs van verzekering.

 

Uitzondering bij werkreizen

Voor zeevarenden geldt dat de zorgverzekering buiten Nederland of hun woonland niet geldig is als zij daar verblijven voor beroepswerkzaamheden.

 

Wonen buiten Nederland in een EER-land

Woont u in een EER-land? Dan hebben u en uw eventuele gezinsleden in het woonland recht op vergoeding van zorgkosten in dat woonland. Om aan te kunnen tonen dat u recht op vergoeding heeft, bevelen we aan dat u zich in uw woonland inschrijft bij het plaatselijke orgaan voor de ziektenkostenverzekering als rechthebbende op zorgkosten voor rekening van een Nederlandse zorgverzekeraar. Hiervoor kunt u bij AZVZ een E-106/S1 formulier krijgen. Dit formulier moet bij het plaatselijke orgaan in uw woonland worden ingeleverd. U en uw gezinsleden kunnen daarna daar worden ingeschreven.
Het (Nederlandse) CAK stuurt voor uw gezinsleden een factuur voor de premie. Deze premie is per land verschillend, afhankelijk van de omvang van het plaatselijke pakket aan verstrekkingen in vergelijking met het Nederlandse pakket.

 

Wonen in een niet-EER land

Woont u niet in Nederland en niet in een EER-land? Dan adviseren wij u om contact met ons op te nemen via e-mail azvz@zorgenzekerheid.nl of telefoon 020 – 586 66 66.

 

Noodhulp

Op de verzekeringspas staat dat u bij hulp in het buitenland contact kunt opnemen met de ANWB Alarmcentrale. Als u in het buitenland wordt opgenomen in een ziekenhuis, dan bent u verplicht om zo snel mogelijk contact op te nemen met de alarmcentrale.

 

Meer informatie

Voor meer informatie over zorg in het buitenland kunt u ook de website van het Nationale Contactpunt (NCP) Grensoverschrijdende zorg Nederland bekijken. Vergoeding in het buitenland is gebaseerd op Europese regelgeving. Hierover leest u meer op de pagina Europese regelgeving op de website NCP Grensoverschrijdende zorg Nederland. Of lees de folder.