Veelgestelde vragen

AZVZ

Veelgestelde vragen

Is een zorgverzekering verplicht?

Iedereen die in Nederland woont of werkt, moet een basisverzekering afsluiten. Je verzekert je daarmee voor zorg uit het basispakket. Denk aan de huisarts, het ziekenhuis, de psychiater en de apotheek. De overheid stelt vast wat er in het basispakket van de zorgverzekering zit.

Is een aanvullende verzekering verplicht?

Met een aanvullende verzekering kan je je extra verzekeren voor kosten die de basisverzekering niet vergoedt. Dit is niet verplicht.

Moeten kinderen ook een zorgverzekering afsluiten?

Ja, kinderen moeten ook een zorgverzekering afsluiten. Dus als je kindje eenmaal geboren is, moet je die bij ons aanmelden. Het kindje kan worden bijgeschreven op de polis van een de ouders. De aanvullende dekking van de verzekerde ouder is ook voor het kind van toepassing. Het is verstandig om je kindje op de polis bij de hoogst verzekerde ouder te laten bijschrijven. De aanmelding moet binnen 4 maanden zijn geregeld.

Mag een zorgverzekeraar mij weigeren voor de basisverzekering?

Iedere zorgverzekeraar is wettelijk verplicht jou te accepteren voor de basisverzekering. Je mag dus nooit geweigerd worden, ongeacht je leeftijd of gezondheidssituatie. De verzekeraar mag je wel weigeren voor een aanvullende verzekering. AZVZ hanteert geen acceptatievragen.

Mag ik overstappen als ik een premie-achterstand heb bij mijn huidige zorgverzekeraar?

Overstappen naar een andere verzekeraar is niet mogelijk als je een premie-achterstand hebt bij jouw huidige verzekeraar. Het is niet toegestaan om een zorgverzekering op te zeggen wanneer je de verschuldigde premies (nog) niet hebt betaald. Je huidige zorgverzekering loopt gewoon door waarbij je het recht op medische zorg behoudt.

Wat valt onder uw eigen risico en wat niet?

Je betaalt eigen risico voor de meeste zorg die wordt vergoed via de basisverzekering, zoals:

  • Spoedeisende zorg
  • Controle of behandeling in het ziekenhuis
  • Geneesmiddelen
  • Psychologische zorg

Je betaalt geen eigen risico voor consulten en behandelingen bij je huisarts of bij de huisartsenpost. Ook voor kraamzorg- en verloskundige zorg geldt het eigen risico niet.

Betaal ik eigen risico voor de huisartsenpost?

Ook voor een bezoek aan de huisartsenpost is geen eigen risico verschuldigd. Wel wanneer die bijvoorbeeld medicijnen of een (bloed)onderzoek voorschrijft.

Betaal ik eigen risico voor de spoedeisende hulp?

Voor een bezoek aan de spoedeisende hulp geldt het eigen risico.

Moet ik het eigen risico in 1 keer betalen?

Bij AZVZ is het mogelijk om het eigen risico in termijnen te voldoen via mijn betaalgemak. Aanzetten of wijzigen betaalgemak gaat via MIJNAZVZ. Blijk je toch geen of weinig zorg nodig te hebben gehad, dan krijgt je het (niet gebruikte deel van) het eigen risico weer terug. Het vooruitbetalen van het eigen risico moet je wel aanvragen vóór 1 februari van elk jaar. Het eigen risico wordt dan in 10 maandelijkse termijnen van je rekening afgeschreven.

Kan ik een vrijwillig eigen risico afsluiten?

Bij AZVZ kun je niet kiezen voor een vrijwillig eigen risico.

Wordt zorg door een niet-gecontracteerde zorgverlener altijd volledig vergoed?

Als je naar een zorgverlener gaat waar wij als zorgverzekeraar geen contract mee hebben afgesloten, dan bestaat de kans dat je een deel van de rekening zelf moet betalen

Zie voor al onze gecontracteerde zorgverleners de site Vind een gecontracteerde zorgverlener bij jou in de buurt (zorgenzekerheid.nl).